Jdi na obsah Jdi na menu
 

Na čem včelařím

První včelstva jsem usazoval na dřevěné rámky Hoffmannova typu. Pro jejich časovou, pracovní náročnost (sestavení, drátkování, natavování mezistěn a desinfekce) a kratší životnost jsem našel vhodnou alternativu v podobě patentních plastových rámků od přítele Žáka z Jablonce nad Nisou.

 

img_0470.jpg

 

Přítel Žák o plastových rámcích píše: Plastická hmota, z níž je rámek s mezistěnou vyroben, je houževnatá a rázuvzdorná, má hygienický atest pro přímý styk s potravinami. Při konstrukci rámku jsem čerpal z více než 40-ti letých včelařských zkušeností. Snažil jsem se plně využít možností plastikářské technologie a znovu vrátit do konstrukce rámku skoro zapomenutý prvek a to "boční mezerník", ale v novém moderním provedení. 

 

 
 
 
Jako zcela nové a originální řešení jsou dutéimg_0463.jpg
 boční loučky uzavřené tvarovanými ucpávkami. Styčné hrany bočních louček jsou opatřeny "žlábkem a vodicí hranou". Žlábek s vodicí hranou je doplněn zámkem, aby se snížilo zatmelení včelami. Několik uzavřených dutin v každé boční loučce spolu se zámky vytváří v nástavku izolační bariéru. Toto je můj příspěvek k dalšímu vývoji a šíření tenkostěnných nástavkových úlů. Horní loučka má sílu pouhé 3 mm a dolní 2 mm. Spolu s mezi nástavkovou mezerou 6 mm (doporučuji) je neproduktivní prostor pouze 11 mm. Některé prvky na rámku s mezistěnou jsou chráněny autorským právem. 
 
 
 
V roce 2009 došlo ke třem inovacím výrobku. Zesílení horní a boční hrany ouška. Podstatnému zvýraznění hran buněk na mezistěně pro lepší a pravidelnější stavbu.
 
Pro zájemce možnost výroby rámku s mezistěnou z plastu, který odolává vroucí vodě. http://www.vcelarstvizak.ic.cz/