Jdi na obsah Jdi na menu
 

Včelí pyl

1. 2. 2013

 

Vynikající pramen energie v zimě a na jaře

Včelí pyl je základní složkou potravy včel. Je plný vitaminů, enzymů, antioxidantů a minerálů. Podporuje imunitu, snižuje cholesterol, experimentálně byl prokázán jeho pozitivní vliv na vyrovnání se s chemoterapií a díky vysokému obsahu zinku může pomoci při potížích s prostatou, případně je vhodný jako preventivní prostředek. Ideální přísada do jogurtu, musli, ranních cereálií, zmrzliny, dezertů, nápojů, apod.

 

hfood-bee-pollen-post.jpg

Včelí pyl je právem považován za téměř dokonalou potravinu, protože obsahuje mimořádné množství životně nezbytných živin: komplex biologicky vázaných vitamínů (zejm. sk. B), enzymů, minerálů, bílkoviny s kompletním obsahem aminokyselin, esenciální mastné kyseliny, antioxidanty, ad. Včelí pyl působí antibakteriálně, podporuje imunitní systém a pomáhá snižovat nadváhu díky aminokyselině fenylalanin. Ta reguluje metabolismus tím, že vysílá tělu signály pro nižší či vyšší příjem potravy podle toho, zda tělo disponuje nadbytkem či nedostatkem živin.

 

 

Byla zaznamenána schopnost včelího pylu stabilizovat hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi. Při jeho pravidelné konzumaci hladiny těchto látek klesaly. Množství prospěšného HDL cholesterolu (rozpouští cholesterol usazený v cévách) se zvyšovalo a naopak škodlivého LDL cholesterolu se snižovalo.

 

Díky vysokému obsahu zinku včelí pyl zvětšuje psychickou výkonnost a tlumí zvětšování prostaty (doporučuje se konzumovat ho preventivně i při vzniklých obtížích).

 

Je účinný při léčbě anémie, protože zvyšuje množství červených krvinek.

 

Včelí pyl rovněž obsahuje významné množství rutinu, jenž zpevňuje cévy, snižuje cholesterol a působí jako antioxidant.

 

Experimenty prokázaly, že včelí pyl může pomáhat lidem trpícím rakovinou a také lépe snášet chemoterapii.

 

Použití pylu obecně:

 

    honeybee_020505_026b.jpg
  • Kompletní zdroj živin z čisté přírody
  • Posiluje imunitu
  • Snižuje cholesterol a nadváhu
  • Pomáhá při chemoterapii
  • Podporuje zdravou prostatu
  • Vhodné pro ženy s problémy při menopauze
  • Při únavových syndromech
  • bee_pollen_640.jpgK detoxikaci jater
  • Při snížené sexuální aktivitě
  • Při neplodnosti

 

 

Příprava a dávkování:

Pyl je dobré nechat kvasit a tím jej učinit stravitelnější. Převařit 25 ml vody, po vychladnutí přimíchat 15 g medu a 100 g pylu. Řádně promíchat, napěchovat do skleničky a nechat 3 dny v otevřené sklenici. Protože každé zrnko je nabito aktivními enzymy a živinami, zařazujte včelí pyl do Vaší stravy pomalu (první týdny max. 1 až 2 lžičky denně). Pokud jste zejména pyloví alergici, začněte zvláště opatrně (1/2 až jednu lžičku denně). Včelí pyl zpracovávejte pouze při nízkých teplotách! Včelí pyl je chutný s jogurtem, v salátech, müsli, apod.

 

Upozornění ! 

Zcela výjimečně může včelí pyl vyvolat alergickou reakci. Zde je ale namístě odlišit rostlinný pyl rozptýlený ve vzduchu od pylu včelího, u něhož je pravděpodobnost vyvolání alergie podstatně nižší. Nicméně alergikům doporučujeme začínat pouze s 1/2 lžičky denně a postupně zvýšit konzumaci na 1 až 2 lžičky, pakliže tělo pyl bez problémů přijímá. Současně se však včelí pyl používá pro alternativní léčbu alergií.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g: 

rousky.jpg


Energie 396 kcal/1658 kJ

Proteiny 13,20 g

Tuky 8,20 g

Sacharidy 66,50 g